Stavar för rullskidor

Rullskidstavar, alltså stavar för rullskidor, är egentligen av samma typ som för längdskidåkningen men med vissa viktiga skillnader och saker att tänka på vilket beskrivs nedan.

Om stavarna

Det går bra att använda samma stavar i rullskidåkning som vid längdskidåkning, men viktigt är i så fall att man byter ut stavspetsarna till asfaltsspetsar då de annars slits ut fort. På så sätt kan man undvika att köpa nya stavar, men man bör även ha i bakhuvudet att asfalt sliter hårt på staven och det gör att även staven i sig blir ömtåligare vilket gör att risken ökar för stavbrott när du kanske behöver dem som mest. (läs under ett Vasalopp).

 

Därför kan det vara bra att tänka så här (liknande tänk med pjäxorna):

Se över om du har några billigare längdskidåkningsstavar som du kan avvara och på dem så byter du ut spetsarna till asfaltsspetsar och så kan du låta dina bra och dyrare stavar vara enbart för längdskidåkning, för att inte riskera att de slits ner och går sönder när du behöver dem som mest.

 

För rullskidåkning så är det vanligaste underlaget asfalt och det är betydligt hårdare än t.ex. snö vilket gör att armarna får en betydligt hårdare nedsättning vid rullskidåkning än vid längdskidåkning. Så om du skall köpa en specifik rullskidåkningsstav så är det viktigt att tänka på att de ska vara mjuka vid nedsättningen, för att ge lindring mot stötar, men samtidigt styva för att kunna trycka ifrån.

 

Skall du köpa en stav så bör du även fundera på om du primärt kommer att åka skate eller klassiskstil, då de rekommendera längderna på stavarna varierar mellan stilarna.

  • Skate stil: staven ska vara 90% av din kroppslängd
  • Klassisk stil: staven ska vara 85% av din kroppslängd
loading...