Hur sköter jag mina Rullskidor?

Tips och tricks från Rullskidåkning.se för att få rullskidorna hålla länge.

Rullskidor och dess lager behöver extremt lite underhåll för att du ska få dem att hålla länge. Dock så är dom inte helt underhållsfria.
Extra viktigt med underhåll är efter träning i blött väder där vatten, salt och grus kan tränga in i hjulens kullager. Om detta sker så bildas rost eller skador på lagren och hjulbanor och då kan hjulen börja gå trögt, hacka och till slut kanske skära ihop.

Här är några tips på enkelt underhåll ifrån Skidverkstan på Skistart.com

  • Har du varit ute och åkt i regn och rusk? Spola av skidan med ljummet vatten (ej högtryckstvätt). Köp en rostskyddsspray som du sprayar med efter att du spolat av skidorna.
  • Rostskyddspray tar bort kullagerfettet så du bör spraya lagren efter kanske var 3-4 pass.
  • Kullagren bör återinfettas ungefär var 50e mil
  • Byt skida på foten efter halva passet varje gång för att jämna ut slitaget och öka livslängden på gummit i hjulen.
  • Missljud från hjulen? Det kan vara ett tecken på att lagren behöver bytas på rullskidorna. Åtgärda detta snarast möjligt då hjulen kan nypa om oturen är framme och du får en krasch som följd av detta.
  • Tjuvsläpp i diagonalen? Nållagret eller axeln börjar bli sliten, dessa delar finns att köpa som reservdelar från alla leverantörer.

Skruva isär hjul själv?
Inga problem om du har en Swenor verktygssats för rullskidor så är det ett säkert sätt att få delarna på plats på bästa sätt igen.

Träna klokt och hårt och använd hjälm.
Hälsningar från oss på Rullskidåkning.se

.