Produkter inom rullskidåkning

Rullskidåkning.se går här igenom det viktigaste att tänka på innan du köper in produkter för din åkning så att du väljer de rullskidor och den utrustning som passar just din rullskidåkning.

 

Rullskidor - Den viktigaste produkten att köpa in för din rullskidåkning och det som du bör lägga merparten av pengarna på och det är även denna del som är i särklass dyrast. För information klicka på rullskidor, eller om du redan vet vilken typ av rullskidåkning du är ute efter så klicka på antingen klassiska rullskidor eller skate rullskidor.

 

Pjäxor - För att åka rullskidor så är det precis som vid längdskidåkningen mycket viktigt med bekväma pjäxor som sitter bra över hela foten. Du kan här använda samma pjäxor, ofta en stor fördel om du nu hittat bra, som för längdskidåkningen så länge hälen är fri och de går klicka fast på rullskidan. För mer information klicka på rullskidpjäxor.

 

Bindningar - Det finns två olika bindingssystem, SNS och NNN, som används av olika fabrikat och tillverkare. För mer information klicka på rullskidbindningar.

 

Stavar - För att hitta rätt längd på stavarna så kan du räkna enligt följande formel. Klassiska stavar kroppslängdx 0,85 avrunda neråt om du är ovan till närmaste 5cm. För skatestavar gäller följande formel kroppslängdx 0,9. På samma sätt som för pjäxorna så kan du använda samma stavar i rullskidåkning som vid längdskidåkning men behöver investera i ett par rullskidspetsar, snöspetsar går sönder mot asfalten. För mer information klicka på rullskidstavar.

 

Hjälm - Det är lätt att få upp farten med rullskidor och desto svårare, framförallt för nybörjare, att väja och bromsa vilket gör hjälmen mycket viktig. Det finns inga särskilda hjälmar utan det går bra att använda en vanlig cykelhjälm för din rullskidåkning. Se dock till att den sitter ordentligt fastspänd så att den skyddar ordentligt. Klicka på skidhjälm för information.

 

Handskar - Det är lätt att få skavsår på händerna av stavarna så vi rekommenderar att man använder sina vanliga längdskidåkningshandskar. Detta för att dels minska risken för blåsor och skavsår, men även som skydd för händerna om du ramlar. Ett tips för att ytterligare motverka skavsår är att smörja in händerna med vaselin innan man tar på sig skidhandskarna. Sen ett par bra handskar för rullskidåkning är att rekommendera. För information om Rullskidhandskar klicka här

 

Skydd för rullskidsåkning - Då man är ny inom rullskidåkningen så är det inte ovanligt med en vurpa då och då. För att skydda sig så rekommenderar vi hjälm, handled, knä och armbågskydd. Mer information om skydd för rullskidåkning klicka här

 

Hjulen - Hjulen i rullskidåkning finns i olika bredder och även olika typer av rullmotstånd/friktion. Det gör att man kan anpassa hjulen efter ens färdighetsnivå på rullskidorna, för att på så sätt hitta den nivå som ger just dig bäst träning. För information om hjulen på rullskidor klicka här.

 

Glasögon - Om man åker i grupp så är det extra viktigt att man har glasögon för att minska risken för att få framförvarande åkares stavspetsar i ögonen.
För mer information om Glasögon för rullskidsåkning klicka här

 

Kläder - Valet av kläder för rullskidåkning skiljer sig en del från längdskidåkning, framförallt då temperaturen ofta är betydligt högre. Viktigt är att man har bra ventilerande plagg med stor rörelsefrihet. För mer information se kläder för rullskidåkning.

 

loading...
Skate rullskidor
Klassiska rullskidor