Pjäxor

Rullskidpjäxor eller så kallade skidskor fungerar både på rullskidor och längdskidor vilket gör att du kan använda samma skor till båda typerna av åkning. Men viktigt att tänka på är att slitaget på pjäxorna är betydligt större vid rullskidåkning än längdskidåkning, på grund av grus, damm och vatten som är tuffare mor pjäxorna än snö. Detta gör det extra viktigt att man är duktig på att vårda skorna väl emellan passen. Samt så kan det vara bra att tänka på att se över om man har några gamla längdskidåkningspjäxor som man kan avvara och använda dem till sommarens rullskidåkning och istället lägga pengarna på att köpa vinterutrustning. 

 

Om man ändå skall köpa nya pjäxor så rekommenderas att köpa en kombipjäxa, som tillåter både skate och klassisk stil, så att man på så sätt kan alternera mellan två stilar men med samma pjäxor. De är ofta lite dyrare än om man köper för endera stil, men flexibiliteten kan göra att du slipper att köpa två individuella pjäxor som måste sitta bra. Den viktigaste faktorn att tänka på vid val av pjäxa till rullskidåkning, även längdskidåkning, är att pjäxan sitter bra och ordentligt kring foten. Är den för liten så får man ont i tår och fötter och är de för stora så blir hela rullskidan instabil då man inte har kontroll på den.

Alpinas pjäxor

Alpina ECL Summer Rullskidpjäxa Klassisk (Klassiskpjäxa)

Den modell från Alpina är gjord för rullskidor för klassisk åkning. En mycket stabil sko som ger bra stöd vid sidorna samtidigt som den är tillverkad i ett slitstarkt material vilket ger en lång hållbarhet. En riktigt bra pjäxa helt enkelt! Klicka här för mer information om pjäxan och priser.

Alpina SCO Kombi Summer (Kombipjäxa)

En mycket bra rullskidpjäxa som ger ordentlig stadga åt foten i sidled, där man kan behöva stärka upp, samtidigt som den ger samma flex som en klassisk pjäxa gör vid diagonalåkning. Relativt tunn och bra ventilerad gör det till en perfekt pjäxa att använda sommartid utan att bli för varm om fötterna. Klicka här för mer information om pjäxan och priser.

Alpina ESK Summer Rullskidpjäxa Skate (Skatepjäxa)

Denna pjäxmodell är utvecklad speciellt för skaterullskidåkning. En sval och skön pjäxa som är mycket slitstark vilket ger den en mycket bra hållbarhet och därmed mycket passande för de åkare som är mycket ute på vägarna med sina rullskidor. Klicka här för mer information om pjäxan och priser.

loading...