Kläder för rullskidåkning

Kläder till rullskidåkning är väldigt likt längdskidåkning, men med en avgörande skillnad och det är att temperaturerna ofta skiljer sig stort vilket därmed så klart påverkar klädvalet. För mer information på kläder för Rullskidåkning klicka här.

Handskar

Handskar är bra att ha på sig vid rullskidåkning, både för att motverka skav och blåsor på händerna från stavarna men även vid fall för att minimera skrubbsår. Ett tips för att minimera risken för skavsår är att innan man tar på sig handskarna så smörjer man in händerna i vaselin.

 

Det är möjligt att använda sig av vanliga löpningshandskar, men viktigt att tänka på är att de ska ge bra grepp. Det finns idag ett utbrett sortiment av handskar utvecklade för rullskidåkning där merparten av alla större tillverkare har sina egna modeller.

 

Swix har bland annat modellerna:

Swix Viento mittens, Swix Split mitts, Swix Classic II och Swix New race

 

Skigo har modellerna:

Skigo Touring, Skigo Trainer, Skigo X-skin

 

Utöver dessa två tillverkare så finns bland annat Salomon Nordic Training, Salomon Nordic Equipe och Oneway Gromo och många andra.

Kläder för överkropp

Då man snabbt blir varm i kroppen av rullskidåkning och det faktum att det ofta är rätt höga temperaturer när det är säsong, så räcker det oftast med något lättare plagg på överkroppen som skyddar mot vind samtidigt som det är bra på att ventilera ut svett. Viktigt är att man har stor rörelsefrihet i jackacn och att den ej är i vägen. Vid rullskidåkning när det mörknar så bör man tänka på att bilister och andra trafikanter har svårt att se en tillsammans med att det går fort, vilket gör att det blir viktigt att ha någon form av reflexväst eller reflex på sig.

Kläder för underkropp

Vid rullskidåkning så fungerar det som regel bra med att ha tunna löpartajts, då de ger viss värme tillsammans med stor rörelsefrihet. Tycker man att det blir för lite så vill vi rekommendera att man använder sig av ett par längdskidåkningsbyxor av det fodrade slaget vilket bör räcka. Tycker man fortfarande att det är kallt så finns ju även möjlighet till att använda olika former av underställ men ofta behövs detta ej.

loading...