Rullskidor

När du ska köpa rullskidor så är det ett par generella parametrar som du bör ta hänsyn till nämligen om du vill åka skate eller klassiskt, vilken träning du är ute efter samt saker som t.ex. vilka hjul och därmed vilket rullmotstånd du ska ha på dina skidor.

Köpa skate- eller klassiska rullskidor?

Det första du behöver bestämma dig för är om du vill köpa rullskidor lämpade för klassisk åkning eller skateåkning. Detta då rullskidorna skiljer sig åt väsentligt sinsemellan då skidorna för klassisk åkning har en backspärr, alltså den spärr som gör att du kan ta fart när du diagonalar nu när du inte har fästvalla som i fallet med klassiska längdskidor, till skillnad mot skatetrullskidorna. Forsättningsvis så har skaterullskidorna smalare hjul för att man ska få bra fäste i skären jämfört med de klassiska rullskidorna som har bredare hjul för att man vill åstadkomma en så spårlik känsla som möjligt.

 

Vid val av typ av rullskida så betänk följande:

  • Köper du ett par skateskidor så kan du även träna stakning, men känslan blir inte lika stabil som på ett par klassiska rullskidor. Du kan inte diagonala eller köra stakning med frånskjut eftersom skaterullskidorna saknar bakspärr (fäste).
  • Köper du ett par klassiska rullskidor så de främst lämpade för den klassiska rullskidåkningen och ej bra för skejtning då de har bredare hjul.

Så vilken typ av rullskidor du bör välja, klassisk eller skate, beror på vilken typ av åkning du tänkt dig vilken ofta beroende av vad du känner att du vill träna på inför t.ex. ett Vasalopp. Är du svag på diagonalåkning bör du välja ett par klassiska skidor, medans om du vill träna skate så väljer du de rullskidorna.

 

När du väl bestämt dig för skate- eller klassiska rullskidor så finns det flera viktiga saker att tänka på innan du handlar dina rullskidor. För att komma till mer specifik information om klassiska- och skate rullskidor så klicka nedan för att komma vidare:

 

KLASSISKA RULLSKIDOR

SKATE RULLSKIDOR

Vilken träning är du ute efter?

Om du ska köpa rullskidor för variera din träning, t.ex. istället för att vara ute i skogen och springa, eller om du gör det för att på så sätt kunna bli en bättre längdskidåkare då är själva träningen viktigare än de hastigheter du kommer upp i. Därför gör det inte så jättemycket om dina rullskidor och annan utrustning väger lite mer, då den extra tyngden ändå bara ger dig bättre träning. Men, och detta är viktigt, det är ändå så att lättare rullskidor är enklare att åka med då de påverkar tyndpunkten mindre än vad tyngre skidor gör, vilket gör att det svajar mindre.

 

Så varför tar vi upp detta med tyngd och hastighet? Jo, det är nämligen så att för att komma ner i vikt så innebär det tunnare och bättre material som därmed även kostar mer. Vi på Rullskidåkning.se vill därför rekommendera alla nybörjare att inte nödvändigtvis satsa på de dyraste och lättaste rullskidorna men för den delen inte köpa de tyngsta och billigaste då de är mer svåråkta.

 

Om du istället har för avsikt att tävla i rullskidåkning så är givetvis hastigheten en avgörande faktor och sedermera även tyngden på rullskidorna. Då är det absolut värt det att lägga lite extra på rullskidorna för att på så sätt komma ner i vikt.

Vilket rullmotstånd?

Olika hjul har olika rullmotstånd baserat på vilka material de är gjorda av samt även i viss mån även val av kullager. Som nybörjare inom rullskidåkningen så bör man välja hjul med normalrull. Klassificeringen av rullmotstånd hos hjul är lite olika beroende på tillverkare men den vanligaste är en skala 1-4 där 1 är tävlingshjul som rullar väldigt lätt medans 4 är extra tröga hjul. I mitten på skalan hittar du klass 2 som alltså står för normalrull.

 

Om man skall åka i grupp eller med en god vän så är det bra att se till så att man har samma rullmotstånd, i alla fall om man är lilka duktiga, då det annars kan bli rätt stor avståndsskillnad mellan er och att man på så sätt tappar det sociala i denna underbara sport.

Går rullskidorna snett?

Rullskidor som går snett kan vara ett stort problem då det gör åkningen mycket jobbig. Men det är inte särskilt svårt att justera skidorna utan detta är något du kan göra själv med enbart en hammare. För mer information om hur han rättar till ett par rullskidor som går snett så klicka här.

loading...