Klassiska rullskidor

När man ska köpa klassiska rullskidor så finns det ett par saker som är viktigt att tänka på så som materialval, pris, fabrikat och slutligen så har vi ett par rekommendationer baserat på din ambitionsnivå och vikt.
För mer information om val av klassiska rullskidor klicka här

Klassiska rullskidor från Elpex- Wasa 610

Stommen - själva skidan

Stommen i rullskidan, alltså själva skidan, finns i en mängd olika modeller och olika material. Materialmässigt så kan den tillverkas i karbon, plast, stål och aluminium och kombinationer av dessa samt flera andra. Så vad spelar stommen och materialvalet för roll för hur bra skidan är? Det viktiga är framförallt att materialval på stommen, och val av hjul, påverkar vikten på skidan vilket i sin tur påverkar din åkning.

 

En lätt skida är, speciellt för den klassiska åkningen, betydligt enklare att åka med än en tung skida vid t.ex. diagonalåkning eller vid 2:ans växel då tunga skidor som lyfts kan flytta tyngdpunkten för mycket vilket gör att man svajjar till. Lätta skidor, alltså de med en mindre stomme, har dock en svaghet i hållfastheten, då de kan brytas på mitten om man väger mer än vad stommen klarar av. I och med utvecklingen av nya material (nanotekniken kommer mer och mer) så kan man nu åstadkomma bra hållfastighet även med lätta material, men faktum kvarstår att ens vikt påverkar vilken skida man bör välja för sin klassiska åkning.

 

Sammanfattningsvis så bör man välja en så lätt skida som möjligt som bär upp en OCH som man har råd med (viktigt att tänka på då det är enkelt att det skenar iväg kostnadsmässigt).

Vilket fabrikat?

När man väljer fabrikat, alltså vilken tillverkare, på rullskidorna så är det viktigt att tänka på att välja kända märken där tillgängligheten på reservdelar är stor så att du kan byta ut skadade delar eller uppgradera din utrustning allteftersom du utvecklas som rullskidåkare.

Bland de kändaste tillverkarna hör Oneway, Swenor, Elpex, Skigo, Fischer, Marwe, Swix och Eagle.

Underhåll av dina Rullskidor:

När du varit ute och åkt så rekomenderas det att du alltid torkar av skidan med en lätt fuktad trasa och låter den lufttorka, glöm inte hjulen, extra viktigt runt lager och infästningar. Undvik att spola hjulen under vatten då det kan tvinga in fukt i lagerbanorna och då blir inte livslängd på hjulen alls som den ska vara. Följer du dessa enkla instruktioner så kan du räkna med många timmar och mil på dina träningsrundor

Rekommendation på skidor

Det är ofta mycket svårt att rekommendera då det är många faktorer som spelar in och för varje fabrikat så finns det en mängd modeller. Ser man till en av de mer kända tillverkarna Swenor så kan vi i alla fall komma med följande rekommendation baserat på din viktklass.

 

Väger du <75 kg:

Swenor Carbonfibre - pris ca 2500 kr (varierar mellan olika butiker)

En av marknadens lättaste skidor som ger riktigt skön åkning, men som inte fungerar om man väger mer.

 

Väger du >75 kg:

Swenor Fibreglass - pris ca 2500 kr (varierar mellan olika butiker)

Detta är den rullskida som sålt mest i Sverige under de senaste åren. Skidan har en kraftigare stomme och lite bredare hjul än Carbonfibre.

 

Väger du >95 kg:

Swenor Alutech - pris ca 2300 (varierar mellan olika butiker)

Med en kraftigare stomme än både Fibreglass och Carbonfibre modellen.

loading...